Bylinkové maceráty

Do našich přírodních bylinkových mýdel používáme kromě základních rostlinných olejů, sušených bylinek a esenciálních olejů také olejové maceráty: bylinky “naložené” v rostlinném oleji. Do mýdel zpracováváme v některých případech jak samotné vylouhované bylinky (např. v případě květů měsíčku nebo konopných listů), tak především samotný olej. Ten je po měsíci louhování napěchován všemi účinnými látkami, které se z bylinek do oleje přenesly, a ty se pak dostávájí i do mýdel.

Macerát DSC_3459si může vyrobit každý sám: stačí natrhat potřebnou bylinku (případně použít sušenou), vložit ji do zavařovací sklenice a celé množství zalít rostlinným olejem. Je třeba dbát na to, aby byly všechny bylinky ponořené, jinak po čase začnou plesnivět.

Nejdostupnější je olej slunečnicový, který není příliš drahý, a přitom se krásně vstřebává do kůže a vyživuje ji. Ještě výživnější je extrapanenský olivový olej a v kosmetickém průmyslu velmi využívaný, ale samozřejmě dražší na náklady je olej mandlový.Ten je vhodný zejména dětskou pokožku, protože je velmi jemný.

Bylinky se nechávají macerovat na světle a v teple cca 3 týdny či více dle potřeby, poté se materiál zcedí, čistý olej se přelije do sklenice a uchovává se v chladu a temnu. Vzniklý olej je možné používat – dle použitých bylinek – přímo na pleť místo krému, na masáže, na léčivé masáže, jako hojivý prostředek na rány či zklidňující na  bolavé klouby.

My kromě měsíčku, levandule a konopí, které používáme v našich stávajících mýdel, máme v oblibě i růži a třezalku, s nimiž mýdla teprve plánujeme. Třezalkový macerát má – ačkoli bylinka samotná nějak zvlášť nevoní – nádhernou vůni a zářivou cihlovou barvu (viz foto – vlevo čerstvě naložená třezalka a vpravo již hotový olej) a je vynikající na suchou pokožku a pohmožděniny.

Jak jste na tom s macerováním vy? Už jste někdy nějakou bylinku “nakládali”? Dejte nám vědět 🙂


Veronika